Om företaget

omoss1

Kockums Maskin AB är en av Skandinaviens ledande tillverkare av bearbetat gjutgods. Kunderna finns framför allt inom fordons- och verkstadsindustrin.
Vårt kontor och vår tillverkning finns i Kallinge, mitt i Sveriges trädgård, Blekinge.

Affärsidé
Vi tar ett totalansvar för hela tillverkningskedjan. Med vårt gjuteri- och bearbetningskunnade kan vi ge teknisk support och ansvara för hela tillverkningsprocessen, från prototyp och modellframtagning till leverans av komplett komponent.

Kockums Maskin i siffror
Omsättningen är ca 165 miljoner kronor och antalet anställda ca.80. Våra kunder är alltifrån mindre verkstadsindustrier till globala fordonstillverkare
Av det vi tillverkar är:

  • 22% komponenter till lätta fordon,
  • 20% komponenter till tunga fordon,
  • 22% komponenter till marina sektorn,
  • 25% komponenter till entreprenad fordon,
  • och 11% övrig verkstadsindustri.

Historia
Kockums Maskin är ett företag med gamla anor. Redan 1742 fick Örmo bruk privilegier för järnframställning. 1846 köper Frans Henrik Kockum bruket och 1849 etablerar han sig i Kallinge på den plats där företaget nu ligger. Familjen Kockum driver företaget vidare i 4 generationer, över glansperioden på 50-talet då Kockums Jernverk, som det då heter, har 2000 anställda i Kallinge och Ronneby. 1971 upphör tillverkningen av de berömda emaljerade och rostfria kokkärlen samt tillverkningen av elspisar. Gjuteriet drivs fram till 1991 då det avvecklas och kvarvarande verksamhet drivs vidare i Kockums Maskin AB.

1993 köper företagsledningen företaget från den dåvarande ägaren, amerikanska koncernen Intermet. Sedan dess har företaget utvecklats till att bli en av de ledande leverantörerna av gjutgodskomponenter i Skandinavien.Våren år 2000 köper den danska gjuterikoncernen Vald. Birn A/S företaget.Vald. Birn A/S har sitt huvudsäte i Holstebro, beläget på mellersta Jylland.