Om företaget

omoss1

Kockums Maskin AB är en av Skandinaviens ledande tillverkare av bearbetat gjutgods. Kunderna finns framför allt inom fordons- och verkstadsindustrin.
Vårt kontor och vår tillverkning finns i Kallinge, mitt i Sveriges trädgård, Blekinge.

Affärsidé
Vi tar ett totalansvar för hela tillverkningskedjan. Med vårt gjuteri- och bearbetningskunnade kan vi ge teknisk support och ansvara för hela tillverkningsprocessen, från prototyp och modellframtagning till leverans av komplett komponent.

Kockums Maskin i siffror
Omsättningen är ca 165 miljoner kronor och antalet anställda ca.80. Våra kunder är alltifrån mindre verkstadsindustrier till globala fordonstillverkare
Av det vi tillverkar är:

  • 26% komponenter till lätta fordon,
  • 12% komponenter till tunga fordon,
  • 26% komponenter till marina sektorn,
  • 20% komponenter till entreprenad fordon,
  • 11% komponenter till materialhantering,
  • 5% komponenter till jordbruksindustrin.

Historia
Kockums Maskin är ett företag med gamla anor. Redan 1742 fick Örmo bruk privilegier för järnframställning. 1846 köper Frans Henrik Kockum bruket och 1849 etablerar han sig i Kallinge på den plats där företaget nu ligger. Familjen Kockum driver företaget vidare i 4 generationer, över glansperioden på 50-talet då Kockums Jernverk, som det då heter, har 2000 anställda i Kallinge och Ronneby. 1971 upphör tillverkningen av de berömda emaljerade och rostfria kokkärlen samt tillverkningen av elspisar. Gjuteriet drivs fram till 1991 då det avvecklas och kvarvarande verksamhet drivs vidare i Kockums Maskin AB.

1993 köper företagsledningen företaget från den dåvarande ägaren, amerikanska koncernen Intermet. Sedan dess har företaget utvecklats till att bli en av de ledande leverantörerna av gjutgodskomponenter i Skandinavien.Våren år 2000 köper den danska gjuterikoncernen Vald. Birn A/S företaget.Vald. Birn A/S har sitt huvudsäte i Holstebro, beläget på mellersta Jylland.